|recipe| :: CAULIFLOWER CALZONE / CVETAČNI CALZONE ::

|ENG|
Through a friend of mine I found out about the "The Iron You" - A healthy living blog with tasty recipes and since then I`m totally hooked on it. I already made the "Cauliflower Crust Calzone", which turned out delicious! (I actually made it twice last week) :) 
I never thought that Cauliflower can be so good! Anyhow, if you are a sporty person and you like to eat healthy than I definitely recommend you to visit "The Iron You"... and than, who knows, you might even apply for the Ironman competition. :)
I decided not to write the recipe since you can find the english version here, but I`ll do it in a slovenian way for a change. :)

|SLO|
Prijateljica me je seznanila z blogom "The Iron You" - kjer lahko najdete nasvete za zdravo življenje, mene pa so predvsem očarali okusni recepti. Blog mi je sicer čisto pisan na kožo, tako, da me je popolnoma prevzel. Odkrila sem ga prejšnji teden in takoj naslednji dan sem že preizkusila recept za cvetačni calzone. Vam povem, odlično je uspelo! (dvakrat v treh dneh) :)
Jutri pa se lotim tistega čudovitega chia čokoladnega moussa...Mmmm.
Skratka, recept za cvetačni calzone bom zapisala samo v slovenščini, ker v angleščini ga najdete tukaj.




Sestavine za "testo": 
  • cvetača (1)
  • jajce (1)
  • mozzarella (50g)
  • sol, poper, origano

Sestavine za nadev: 
  • mozzarella (50g)
  • sveža bazilika
  • paradižnikova omaka

Cvetačo (surovo) narežite na drobne kose in jo zmeljite, da dobite cvetačni riž, ki ga nato postavite v mikrovalovno za 8min, da se skuha. Cvetačni riž je nato potrebno ožeti, namreč vsebuje veliko vode in če želite, da bo skorja hrustljava, se je potrebno potruditi in jo izstisniti čim več. Torej, na kuhinjsko krpo zvrnite riž in počakajte par minutk, da se zadeva malce ohladi, da si ne opečete rok pri ožemanju. :)

*Med kuhanjem riža, na pladenj pripravite peki papir, ki ga rahlo naoljite z olivnim oljem in postavite v pečico na 220 stopinj, da se segreje.

Ko ste vodo izstisnili, v cvetačni riž dodate jajco, 50g mozzarele (naribane), sol + poper, ter po želji še kakšne začimbe (origano, česen,..) in vse skupaj dobro zmešajte. Iz pečice nato vzamite pladenj in na papirju oblikujte "palačinke" (2 ali 3 - odvisno od velikosti cvetače, jaz sem dobila dve), ter jih postavite v pečico za točno 10min. Po 10min vse skupaj vzamite ven (delajte hitro) in na polovičko nadevajte paradižnikovo omakco, mozzarello (naribano) in liste bazilike (nasekljane), ter si z lopatko pomagajte, da prazno polovico prevrnete čez, da dobite calzone. S prsti si pomagajte, da lepo zaprete robove (jaz sem to pozabila, kar se vidi tudi na sliki) in postavite v pečico še za 12min.  

Servirajte vroče in mogoče ob kakšni dobri solatki. Je res ful dobro in tudi nasitno, čeprav ne izgleda veliko. 
To je to, upam, da vam je všeč, tako kot je meni. Sprobajte in mi podajte kakšen feedback. 

Pozdravček, 
M.

10 comments

  1. Mi je do sem pridišalo! Hvalaaaaaaaaaaa za namig! Le do cvetače še moramo:)
    Sprobam in sporočim...

    ReplyDelete
  2. To s cvetačo je čista zmaga. Če ne probaš ne moreš verjet. Tudi jaz sem na enem blogu našel puding iz cvetače, ga naredil in ker je bil res dober o tem pisal na mojem blogu.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Točno tako. Sej mam rada cvetačo, samo dokler nism tega sprobala, je nism glih spoštovala. :) Puding iz cvetače se pa tud sliši zanimivo....pridem pofirbcat na blog! ;)

      Delete
  3. Pa sem postala lačna in ker sem začela jest cvetačo, bom tole poizkusila naredit.. Zgleda zelo dobro.!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Evelina, res je super, pa sploh ne čutiš tistega tipičnega cvetačnega okusa. ;)

      Delete
  4. NUJNO moram sprobat! :) meni izgleda še boljše tkole, odprto :)

    ReplyDelete
  5. Včeraj se je zgodilo:). Mega je! Nisem imela sveže bazilike, a vendar. Ponovimo. Večkrat:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sabina, super! Me veseli, da je uspelo in še bolj, da vam je bilo všeč! ;)

      Delete

Professional Blog Designs by pipdig