△ KAJ IMAJO SKUPNEGA FAIRTRADE, VIVA CAFE in KOSTARIKA? △

Tokrat bo objava zapeljana malce drugače, ker bo pisana v slovenščini. V bistvu imam že precej časa problem, ker sem v dilemi ali obdržati blog v angleščini, narediti preskok na slovenščino, ali pa mogoče "furati" kar oboje. The struggle is real my friends, tako, da če se kdo počuti, da bi delil z menoj kaj mu je ljubše, bom resnično vesela. ;) 

Danes podelim z vami par besed o kavi in pravični trgovini. Sama sem kar velika ljubiteljica kave, če to pomeni, da prvo stvar zjutraj zvrnem eno skodelico, da lahko sploh normalno funkcioniram. I have to say, I am not a morning person, ravno nasprotno. Vsak dan se vozim na relaciji LJ - CE - LJ in to ob totalno nehumani uri, namreč z delom pričnem že ob sedmi zjutraj. Oh, joy! Ob koncu tedna sem običajno že pravi mali zombi, ker povprečno spim pet urc/dan, kar je občutno premalo, ampak kaj čmo, tako pač je, če je človek družabno bitje in ima veliko hobijev. :) Sem prepričana, da vas dosti ve o čem govorim, kajne?

Skratka, point zgodbe je, da ogromno časa preživim na cesti in kava mi dejansko pomaga, da se spravim k sebi. V sodelovanju z OMV VIVA CAFE vam bom danes predstavila koncept pravične trgovine. Nekateri ga verjetno že poznate, drugi ne, tretji pa ste verjetno že za izraz "fairtrade" slišali, vendar niste popolnoma prepričani kaj točno to predstavlja. 

Ne spreglejte tudi nagradne igre, ki poteka od 1. maja do 11. junija in bo enega izmed sodelujočih popeljala na ogled Fair Trade plantaže kave v Kostariko, eno izmed najlepših in zelenih dežel. That`s right, v Kostariko! Hih, z veseljem se prijavim tudi jaz. ;) Sodelujete pa tudi v žrebanju za personalizirane skodelice za kavo Steklarne Hrastnik, da bodo jutra še lepša. :)


KAJ JE FAIRTRADE - PRAVIČNA TRGOVINA?
Cilj pravične trgovine FAIRTRADE je zmanjšati neenakost v globalni ekonomiji in zagotoviti pravično plačilo družinam pridelovalcev. Najboljša kakovost namreč ni samo rezultat uporabe visokokakovostnih surovin, prav tako zahteva pošteno plačilo za družine malih pridelovalcev, ki si vsak dan prizadevajo zagotoviti to kakovost. Neodvisna oznaka Fairtrade namreč označuje, da surovine prihajajo iz pridelovalnih organizacij, ki zagotavljajo skladnost z družbenimi, okoljskimi in gospodarskimi standardi. 

WTFO (World Fair Trade Organization) - Svetovna organizacija za pravično trgovino določa 10 načel, ki jih morajo organizacije pravične trgovine spoštovati pri svojem vsakodnevnem delu.

1. Vzpostavljanje možnosti za ekonomsko nepriviligirane proizvajalce: podpora najrevnejšim/najmanjšim proizvajalcem
2. Transparentnost in preglednost finančnega poslovanja: pošteno in odprto poslovanje s partnerji
3. Trgovinsko partnerstvo: osredotočenje na pošten in dolgoročen odnos
4. Plačilo poštene cene: zagotavljanje, da proizvajalci za svoje delo dobijo pošteno plačilo. Višja plačila za izdelke Faitrade prispevajo k družbenim projektom, infrastrukturi in izobraževanju 
5. Otroško delo: spoštovanje Konvencije ZN o pravicah otrok kot tudi lokalnih družbenih norm
6. Enakopravnost spolov: zagotavljanje enakih možnosti in plačilo za moške in ženske
7. Delovni pogoji: zagotavljanje varnih, ter zdravih delovnih pogojev, v skladu s pravom in lokalnimi normami
8. Krepitev zmožnosti: razvijanje znanja proizvajalcev in vzpostavljanje možnosti za trgovanje z izdelki, kredite lahko pridelovalci dobijo še pred obrano letino, na voljo so demokratične strukture in boljši delovni pogoji v skladu s kriteriji Mednarodne organizacije dela
9. Promocija pravične trgovine: ozaveščanje o pravični trgovini in obveščanje od kod prihajajo izdelki, 
10. Okolje: spodbujajo se okolju prijazne metode pridelave, saj višje plačilo pomeni organsko pridelavo, prepoved genetsko spremenjenih semen, manjšo uporabo pesticidov, manj odpadka ter zaščito voda in pragozda.


Živimo v svetu v katerem se moramo zavedati, da ima vsako dejanje svoje posledice. V kolikor se odločite za nakup izdelkov z oznako faitrade, ste izbrali izdelke, ki so bili izdelani oz. pridelani na načine, ki pozitivno vplivajo na človeka, ter njegovo družbeno in naravno okolje. S tem boste podprli trgovanje po etičnih načelih in prispevali k zmanjševanju revščine v manj razvitih deželah. 

Torej, že z zavedanjem kaj kupujete, lahko spremenite svet na bolje. Naslednjič, ko se ustavite na OMV bencinskem servisu, si privoščite dobro kavico Viva Cafe s pravim mlekomker pridobivanje in proizvodnja kavnih zrn poteka po načelih pravične trgovine, kava pa nosi certifikat pravične trgovine Faitrade. Saj veste, mali koraki za boljši jutri. → #thelittlethings. <3 


In ne pozabi, nagradna igra te lahko popelje do plaže spodaj! 🌞🌴 
(klik tukaj)


Pozdravček,
Maja 


△ SPONSORED 


No comments

Post a Comment

Professional Blog Designs by pipdig